Benvolgudes famílies,

Arrel les diferents queixes que ens van arribant a la comissió de menjador al llarg del curs, i que sembla que no s’acaben de solucionar, el passat 13 de març de 2023 ens vam reunir amb les famílies per parlar dels temes que més ens preocupen en el temps del migdia.

El transcurs de la reunió va anar de la següent manera:

La comissió de menjador comença explicant quin és el funcionament del menjador. Torns de dinar, horaris i organització en general tant a infantil com a primària.

Expliquem també com es desenvolupen les visites de la comissió al menjador. Quins són els aspectes que avaluem, els formularis que omplim, etc. Tenim l’oportunitat d’explicar que hi ha molta diferència de funcionament entre infantil i primària. Fins i tot en lla qualitat dels menjar. Trobem que a infantil estan molt ben atesos i que el menjar està prou bo. La mà de la cuinera es nota i sempre trobem el menjar d’infantil molt més bo que a primària.

De totes formes, remarquem que el principal inconvenient no és el menjar, tot i que es podria millorar la qualitat, sinó el criteri pedagògic, la comunicació amb les famílies i la poca formació del personal d’atenció directa. A primària els conflictes entre els infants es compliquen i, com a famílies, trobem que impera la utilització del càstig per sobre del reforç positiu o altres tècniques més educatives envers la resolució de conflictes. En general, fan servir mesures i criteris educatius caducats, poc creatius i sense tenir en compte les necessitats dels infants.

La sensació és que no disposen de més recursos per manca de formació. No tenen un criteri educatiu clar i comú per a tot el personal d’atenció directa, i cadascú aplica el seu criteri propi, entrant sovint en contradicció.

Fan servir massa el càstig sense pati, sovint de manera grupal. Càstigs per cantar, per no fer bé la filera, per parlar amb els companys i companyes, son temes recurrents que ens preocupen com a famílies ja que trobem que no s’està donant una educació de qualitat als nostres fills i filles en aquesta franja horària.

Tampoc es tenen en compte les necessitats educatives especials, no saben identificar les necessitats individuals i les ràtios, tot i que són les que marca la llei, són clarament insuficients tenint en compte que cada cop tenim més nenes i nenes amb necessitats educatives especials i els monitors i monitores no estan formats en aquestes qüestions.

En general hi ha una sensació de descontrol i de manca de comunicació amb les famílies que es tradueix en una desconfiança generalitzada envers l’empresa que proporciona el servei i els seus treballadors i treballadores. Val a dir, que aquesta sensació és més acusada a primària i no tant a infantil.

Es creu convenient, per tal de millorar aquesta comunicació amb les famílies, que s’estableixin tutories individualitzades i reunions de presentació a principi de curs, presentant el projecte educatiu i els criteris pedagògics.

També seria important que es donés solució o resposta als e-mails que els arriben, ja que diverses famílies es queixen de que han enviat un correu a la coordinadora sobre algun tema en concret envers els seu fill i que no han obtingut resposta, fins en tres ocasions diferents.

Des de la comissió expliquem que volem posar la mirada en la entrada de la nova empresa de cara al curs que ve i que, portarem les conclusions de la reunió al grup de menjador de la Pepeta per tal de fer més força, conèixer quines són les inquietuds de les altres escoles i poder fer arribar un decàleg de mínims a la nova empresa.

Insistim en la importància d’enviar les queixes per e-mail a la comissió menjador@afabisbatdegara.cat, amb còpia a Serhs menjador.bisbategara@grupserhs.com (infantil), menjador.bisbategaraprimaria@grupserhs.com (primària) i a la direcció de l’escola a8029374@xtec.cat per tal de poder fer un seguiment.

D’altra banda, s’informa de la voluntat de fer públiques les visites de menjador a les famílies amb un grup de difusió on s’informi de qualsevol incidència que s’hagi trobat durant el transcurs d’aquestes supervisions.

Recordem a les famílies tenen dret a fer visita al menjador acordant un dia amb la Comissió per tal que els pugui acompanyar. Podeu escriure un correu a menjador@afabisbatdegara.cat.

A continuació, us presentem el nostre decàleg de mínims per sentar les bases per a un bon funcionament amb la nova empresa de menjador.

El temps del migdia és un espai on s’han de cobrir una sèrie de necessitats i ha de complir unes funcions bàsiques:

  • Funció Educativa: entesa com tot allò que té a veure amb els hàbits, les actituds i els valors que transmetem als infants. Els monitors i monitores són les persones de referència que han de fer aquest acompanyament per a l’adquisició d’aquests hàbits valors i actituds que els faran créixer.
  • Funció Social: el temps del migdia és també un temps de socialització molt valuós. Hauríem d’entendre aquesta franja com un temps distés, com un oasi al mig les hores dins les aules amb activitats dirigides, un temps de compartir i socialitzar amb els amics i les amigues.
  • Funció d’alimentació: el temps del migdia representa una oportunitat única per a treballar hàbits d’higiene i alimentació, salut, equilibri nutricional, etc.
  • Funció Reparadora: no hauríem de treure importància a la funció reparadora entesa com aquell moment distés i de descans de la rutina. Temps per a jugar de forma lliure i/o de fer activitats de caire més lúdic, sempre respectant les preferències dels infants i on els infants siguin els protagonistes.

Tenint en compte aquestes funcions bàsiques del temps del migdia, la Comissió de menjador conjuntament amb les famílies de l’escola volem establir un decàleg de mínims que, segons els nostre criteri, s’haurien de complir. Volem posar la mirada en la incorporació de la nova empresa de cara al curs 2023-2024 i traslladar la nostra voluntat de lluitar perquè es compleixin.

Per tant, exigim:

  1. Un menú ajustat a la dieta mediterrània, ric en fruites i verdures fresques, oli d’oliva, llegums i varietat de peix blau i blanc. Insistim en la importància d’incorporar ingredients de temporada, integrals, ecològics i de proximitat.
  2. Que s’afavoreixin els hàbits d’higiene i alimentació saludable. Respectar els tempos i la quantitats que cada infant necessita. Motivar-los per tastar nous aliments, però sense caure en obligar a menjar i molt menys, en imposar conseqüències o càstigs per aquest motiu. Potenciar el reforç positiu.
  3. Atendre les necessitats individuals. No tan sols les al·lèrgies i/o intoleràncies, sinó també les qüestions culturals, religioses o les conviccions dietètiques de les famílies. Volem fer especial menció al menú halal, ja que mai no ha estat contemplat i considerem que es genera una discriminació.
  1. Que el projecte educatiu del temps del migdia sigui coherent amb el projecte eductiu de l’escola. Fer activitats compartides i transversals. Fomentar valors com la solidaritat, la cooperació i la sostenibilitat.
  2. Evitar malbaratar el menjar. Sabem que diàriament sobra menjar que es llença a les escombraries, de vegades fins i tot, es fa davant dels infants, acció que resulta molt poc educativa. Implicar al infants en programes de reaprofitament del menjar, arribar a acords amb entitats socials locals per tal de no malbaratar menjar, podrien ser maneres creatives i educatives de no llençar a la brossa quilos de menjar cada dia.
  3. Millorar les ràtios. La experiència ens diu que les ràtios marcades per llei són clarament insuficients i no es contemplen les necessitats educatives especials, que cada cop són més i més complexes.
  4. Que s’afavoreixi la participació dels infants en la planificació i la organització de les activitats. Es pot aconseguir mitjançant assemblees, bústies de suggeriments, a través del/la delegat/da de grup, etc. Les propostes dels infants s’han de tenir en compte a l’hora de programar les activitats ja que millorarà la seva motivació i participació en les mateixes.
  5. Que l’equip d’atenció directa rebi formació continuada i específica. En especial en temes com l’educació positiva i en resolució de conflictes. Els monitors i monitores han de tenir un criteri pedagògic clar, comú i definit, basat en la igualtat i la no discriminació. Fer especial èmfasi en la igualtat de gènere a l’hora de planificar i portar a terme activitats i/o jocs. És essencial que es treballi de forma conscient i planificada per a afavorir la convivència entre els infants, estimulant la resolució de conflictes de forma pacífica i dialogada, sense caure en el vici del càstig, prevenint l’assetjament i el bullying.
  6. Que l’empresa porti a terme una autoavaluació amb unes conclusions visibles per part de les famílies. Es poden fer enquestes de satisfacció del servei, penjar la memòria de cada centre i curs corresponent al seu web. L’enquesta hauria d’estar dirigida a les famílies, però també als infants, que són els que reben el servei diàriament.
  7. Xerrades/tallers a les famílies i als infants sobre temes del seu interès, organitzades de manera conjunta amb l’AFA.
  8. Que es millori la comunicació amb les famílies. S’ha de disposar d’un espai per tal de poder fer entrevistes individualitzades amb la coordinadora del servei i els monitors i monitores que atenen al infant. Caldria convocar reunions de presentació del servei a principi de curs per tal d’aclarir dubtes amb les famílies, conèixer les persones responsables de la cura dels infants, presentar el projecte educatiu i els criteris pedagògics que avalaran les seves actuacions, etc.
  9. Una bona gestió de les incidències donant solucions i fomentant el diàleg amb les famílies arribant a acords educatius. Treballar de forma conjunta amb l’escola i l’AFA.

Per finalitzar, informa-vos que estem mantenint reunions conjuntes amb la Comissió de Menjador de la Pepeta i que, la intenció és fer arribar tota aquesta informació a la nova empresa en una reunió prévia a la prestació del servei de menjador, com a representants de les AMPA i AFA de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies per a que tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment per l'acceptació de les mencionades cookies i per la nostra política de cookies política de cookies, clica a l'enllaç per més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
%d bloggers like this: